Content marketing – hur mäter man effekten?

Content marketing, eller innehållsmarkndsföring som det också kallas har blivit ett utav de senaste buzzorden inom marknadsföring. Men vad är det? Syftet med content marketing är att skapa innehåll som engagerar läsare för att bidra till intresse för företag. Meningen med content marketing är att skapa innehåll som vill stärka medvetenheten hos lojaliteten hos kunder och prospekt – och på så sätt bidra till ökad försäljning. Innehållsmarknadsföring är oftast i form utav redaktionellt material som artiklar, videos och andra mer informativa sätt. Det redaktionella materialet har som regel inte lika mycket fokus på sälj som hederlig reklam har.

Content marketing har ofta som mål att bjuda läsarna på intressant, roligt och relevant material för att påverka mottagarnas vilja att konsumera, särskilt på lång sikt.

 

De senaste åren har content marketing exploderat och vi exponeras inför innehållsmarknadsföring mer än någonsin. Videos och redaktionellt skriva artiklar som inte vid första anblick har som ambition om att sälja är något allt mer dyker upp i vår feed eller nyhetssidor. I detta inlägg ska jag dock inte ta mig an olika former av content marketing, jag kommer istället att fokusera på själva nyttan av det och hur man mäter effekten – och viktigast av allt, hur man mäter konverteringar!

 

För det första är det viktigt att sätta sig mål inom content marketing som är mätbara – Hur ska vi mäta effekten på bästa sätt?

(Modell hämtat från föreläsning med Cecilie Staude)

Modellen ovanför delar in mål i 5 olika nivåer. Ett ideelt mål för företag borde vara på nivå 4 eller 5. Nivå 1-3 ägnar sig till delmål eller indikationer. Vi kan enkelt förklara att content marketing är på 1-3 nivå  – men har som mål att leda till 4 och 5.

 

Här nedan listar jag 8 olika sätt att mäta hur din innehållsmarknadsföring ger dig önskad effekt eller ej.

  1 Direkt trafik till hemsidan

En långsiktig satsning på innehållsmarknadsföring i sociala medier bör ge en effekt på antal människor som besöker din hemsida, ökar din besökstrafik?

Relevanta frågor

  • Är innehållet på hemisidan något förbrukarna upplever som relevant
  • Kan användarna utlösa en handling på hemsidan?

  2. Lästid/användartid

Hur länge brukar användarna på ditt innehåll? Ser de klart videon du lagt ut eller tar de sig tid att dela och kommentera din artikel? En ökning i lästiden/tittatiden ses som en indikation på ökad kvalité.  

  3 Kommentarer

Interagerar dina läsare med ditt innehåll? Positiva eller negativa kommentarer ger en god indikation på om innehåller som produceras är engagerande eller inte. Om responsen är positiv eller negativ kan också vara en underliggande indikation på om innehåller är riktigt för målgruppen eller ej. Genom att kartlägga kommentarer kan du lättare få en överblick om du behöver ändra något eller ej.

  4 Delningar

Delning är i utgångspunkten ett bra sätt för att mäta engagemang och relevans. Här gäller det dock att skaffa sig insikt i varför användarna delar ditt innehåll, hur delas innehållet, hur många delar, vem delar osv? Det ger insikt i ditt material och ger bra kunskap för framtida strategi.

   5. Klick och läsarantal

Klick ses som en målparameter som säger något om hur bra du är på att distribuera, tillpassa och optimalisera innehåll in mot kanaler. Läsaantall säger något om hur bra innehållet som produceras är och utveckligen i det. Läsarantal i kombination med insikt i vem som läser ger bra kontroll på om det är riktigt och relevant innehåll som produceras.

   6 Extern motiverad distrubution

Detta innebär att agendan för vad som sprids sätts i sociala medier, förr i tiden diskuterade vi nyheter i sociala medier – idag upplever vi att det är tvärtom. Idag sätts agendan allt mer i sociala medier för att sedan tas upp i pressen.

  7 Omsättning

Idag finns det möjligheter att spåra omsättning direkt genom tracking, alltså att vi kan följa en kund från innehåll till för exempel en hemsida eller beställning. Det är kanske det mest effektiva sätt att mäta om din content marketing strategi leder till konvertering.

  8 Varumärke

Content marketing är ett bra sätt för att styrka ditt varumärke. Genom research och övervakning av vad dina kunder kommenterar, se på respons av innehåll och vad som omtalas och får spridning i sociala medier, får du insikt i hur stor kunskap folk har om ditt varumärke.

Vi kan “mäta” hur känt varumärket är genom:

  • Hur ofta nämns varumärket på nätet?
  • Taggas varumärket på Instagram/twitter?
  • Hur ofta diskuteras varumärket på Facebook?
  • Har varumärket blivit omnämnt på bloggar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Källor

http://www.apsis.se/blogg/content-marketing-del-1-vad-ar-det-och-hur-kommer-jag-igang

Wilhelmsen, Nisja, Pål, Praktisk innholdsmarkedsføring

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.