Facebook algoritmen – så fungerar den!

Du har säkert hört om den, Facebooks algoritm som styr vad du får upp i ditt flöde. Men hur fungerar den och vad baseras den på?

Enkelt förklarat styr Facebook vem och vad du ser i din Facebook feed. Det görs av den enkla anledningen att Facebook helt enkelt är för stort, skulle vi se allt vad våra vänner postar och kommenterar skulle det bli för mycket för oss att ta in. Därför skapade Facebook en algoritm som baseras på flera faktorer och som skapar ett skräddarsytt relevant flöde just för dig.

 

 Creator – Vem som postar inlägget 

Vi har en relation till alla som postar inlägg på Facebook, antingen är det en Facebook vän eller en sida som vi har gillat. Vems inlägg du får se baseras till en viss del på er tidigare kontakt. Är det en person du interagerat med förr är sannolikheten att du får se den personens inlägg större. Facebook känner till ditt beteende i news feeden, därför räcker det att du har saktar in ditt scrollande för att läsa ett inlägg, så uppfattar Facebook det  och registrerar ditt intresse för den personen.

Till företag: Därför är innehåll och relevans otroligt viktigt för Facebook inlägg, om du får personer att interagera och klicka på dina inlägg ökar sannolikheten av att de nås av dig igen markant.

Post  – Engagemang i inlägget

Facebook kommer att klassa ditt inlägg som tråkigt om ingen klickar eller gillar ditt inlägg när du postat det. Det viktigaste för Facebook är relevans och innehåll, om ingen interagerar med inlägget kommer räckvidden minska och färre får sett ditt inlägg.

Till företag: Därför är det viktigt att skapa inlägg som öppnar upp för kommenarer och likes om du vill att fler ska se ditt inlägg. 

Type – Typ av inlägg

Facebook rankar innehåll olikt, om du postar en länk, bild eller video rangeras på olika sätt. Det spelar också roll vilken typ av person du är och vilka inlägg du får se. Om du konsumerar mycket video på Facebook kommer du få se fler video inlägg än de som inte ser lika ofta på video.

Till företag: Vad slags innehåll konsumerar din målgrupp? En blandning av video, bild och länk kan vara en bra idé för att nå ut till en bredare massa. 

Recency – När inlägget postades

Algoritmen tar också hänsyn till när inlägget postades, desto äldre inlägget är ju mindre troligt är det att du får se det. Facebook har koll på är du senaste kollade din news feed och vill rangera relevanta men äldre inlägg om du inte varit kollat ditt flöde på en stund. Är du däremot inne på Facebook flera gånger om dagen vill Facebook prioritera de senaste inläggen åt dig.

(Länk till bild)

 

 

– Vad tycker du om att en algoritm styr ditt flöde?

 

 

 

Källor:

http://blogg.vk.se/jakobmjobring/2016/09/29/vad-ar-facebooks-algoritm/

How Facebook News Feed Works

Leave a Reply

Your email address will not be published.