Ett problem jag önskar att lösa

Ett av de inlägg vi ska skriva denna termin är om ett vi problem vi önskar att lösa. Jag har valt att skriva om ett problem jag tror många nyutbildade studenter upplever – nämligen att få ett jobb utan att ha erfarenhet.

Hur får man ett jobb utan att ha relevant erfarenhet?

De flesta jobbannonser jag läser söker oftast efter personer med erfarenhet av branschen och helst 2-3 lång sådan. För en färsk nyutexaminerad student kan det verka dystert och omotiverade att ha gått flera år på universitetet för att sedan inte vara kvalificerad till att jobba med det man vill. För en arbetsgivare kan det upplevas som ett säkrare kort att välja en kandidat med erfarenhet än en utexaminerad färsk student. Men jag tror att arbetsgivare kan vinna på att våga ta in “nya” studenter som kommer direkt från skolbänken med nya sätt att jobba och synsätt. Problemet enligt mig med dagens undervisning är att det är alldeles för lite fokus på arbetslivet och hur man faktiskt jobbar inom branschen. De flesta kurser idag består till stor del av att gå på en föreläsning och sedan läsa böcker för att till slut tenta av kursen.Vad lär man sig egentligen av det om man inte får använda kunskapen i praktiken?

“Att få pröva sina kunskaper i praktiken skapar både erfarenhet och trygghet för kommande arbetsliv och arbetsgivare.”

Jag tror att många studenter upplever att de inte räcker till om de “bara” gått en bachelor och gått ut med bra betyg. Idag är kraven höga på studenter, det är press från arbetsgivare och studenterna själva. Enligt min mening kan lösningen till viss del ligga i undervisningen. Det finns många förbättringar för att ge dagens studenter med praktisk erfarenhet och kontakter med arbetslivet. Det jag personligen saknar i min undervisning på Høyskolen Kristiania är först och främst mer praktiska uppgifter och mer kontakt mer arbetslivet. Det var främst därför jag sökte mig till digital marknadsföring, här lär vi oss hur man jobbar i Adwords och implementerar en blogg och mycket mer.  Det är första kursen jag haft som jag känner att jag faktiskt fått verktyg och kunskaper som jag kommer nyttja i framtiden.

Men det är inte bara skolan som har ansvaret att se till att vi få den erfarenhet som eftertraktas, det är till sist upp till dig som student att skapa de bästa förutsättningarna för att vara kvalificerad till drömjobbet. Jag har listat mina lösningar på hur man kan skapa erfarenheter och få använda det man lär sig i klassrummet ute i arbetslivet.

Hur får man erfarenhet under skoltiden?

Case – Att få arbeta med riktiga case gör att studenterna får testa sina kunskaper och få testa sin kreativitet. Ett väldigt bra sätt att lära sig hur man arbetar i arbetslivet. Enligt mig borde det vara mer casearbete i föreläsningarna och mer försök att skapa samtal och engagemang kring lärande. Det tror jag är en stor nyckel till succé för att skapa motiverade och engagerande elever.

Praktik – Att få lov att praktisera är ett utmärkt sätt att både skapa kontakter och få erfarenhet av branschen man vill in i. Det finns flera byråer och förtag som har trainee- platser för studenter, ett gyllene tillfälle för att få in en fot i branschen. Ofta inom start-up världen är det eftertraktat med just marknadsföringsstudenter, där finns flera möjligheter att få sig ett relevant deltidsjobb.

Engagera dig – Du har ett ansvar som student att insupa och lära dig så mycket du kan under din studietid om du vill lyckas i karriären. Det finns massor av möjligheter för att skaffa sig erfarenhet under studietiden. Studenföreningar, deltidsjobb, projektarbeten och mycket mer är utmärkta sätt att få relevant erfarenhet och skapa kontakter.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.