Terrorattentatet i Stockholm: Sociala mediers roll och #openstockholm

Sociala medier och terrorattentat?

I detta inlägg ska jag ta mig an sociala medier och den betydande roll de fick för terrorattentatet i Stockholm den 7 April. Hur Facebook, Twitter och Instagram användes för att hjälpa människor i nöd och hur Stockholmarna öppnade sina hem under hashtag #openstockholm.

Facebook fick en central roll under de timmar av kaos som väntade efter attentatet. Facebooks funktion “I säkerhet” användes flitigt och flera av mina Facebook vänner meddelade att de var i säkerhet genom att använda Facebooks funktion.

 

 

Facebook blev även en given nyhetskanal och användarna delade statusar och artiklar från olika nyhetssajter för att uppdatera varandra. Men även om det finns flera fördelar med sociala medier i krissituationer finns det även baksidor. Bilder på offren och skadade människor spred sig på twitter och Facebook. Främlingsfientliga nyhetssajter photoshopade in bilder på leende muslimer som såg på när människor grät och poliser arbetade med att evakuera området. Det är intressant att följa medias ageranden i situationer som denna, vi människor är så beroende av media vid händelser som detta. Därför sitter media på en enorm makt när det kommer till att rapportera vad som händer vid ett attentat som detta på drottninggatan.

Flera nyhetsflash med osanna rykten gick ut från de största kvällstidningarna i Sverige. Rykten spred sig om att det var flera gärningsmän som sköt vilt på drottninggatan och att flera tunnelbanestationer var bombhotade. Ryktena var alla fake och bidrog till att människor drabbades av panik och stämningen blev hotfullare.

 

(Screenshot från Twitter av bild som spreds i sociala medier)

 

#Openstockholm

Pågrund utav avspärrningar i hela centrala stockholm hade människor svårt att ta sig hem. Där skapades hashtagen #openstockholm som snabbt fylldes på med inlägg av folk som öppnade sina hem för dem som inte hade någonstans att gå. Att se inläggen under #openstockholm gav verkligen hopp om mänskligheten mitt i allt kaos.

(Screenshots från Twitter under #openstockholm)

Folk som bjöd in till deras hem, erbjöd sig att skjutsa, hämta barn på skola/dagis, bjuda på mat och mycket mycket mer. Stockholmarna visade sig från sin bästa sida mitt i krisen. Istället för att låta sig skrämmas och stänga in sig öppnade folk sina hem för alla som behövde det Detta var ett nytt sätt för mig att se sociala medier användas på och jag fascinerade över hur staden organiserades med hjälp av en hashtag och hjälpte de som behövde det. Instagram och twitter svämmade över av folk som ville hjälpa och uttrycka sin förtvivlan över vad som hänt.

Det var intressant att följa hur kommunikationen i sociala medier fick en så viktig roll för människor mitt i kaoset. Människor efterlyste försvunna anhöriga och folk hjälpte till att dela och uppmärksamma de som behövde hjälp att kopplas ihop med familj och vänner. Det kändes som att hela stockholm organiserades och koordinerades med hjälp utav en hashtag. . Jag följde #openstockholm de följande dagarna och imponerades utav hur mycket människor var villiga till att hjälpa varandra och hur viktig roll sociala medier hade.

Är all PR bra PR?

Som marknadsförings-student klarade jag heller inte att undgå att tänka på hur företag agerade efter denna händelse. Jag ska lista några som företag som enligt mig gjorde det bra , och några som gjorde det mindre bra..

 1. Åhléns. Lastbilen körde rakt in i Åhléns Citys huvudingång på drottninggatan och förstörde stora delar av butiken.  På söndagen fick alla medlemmar i Åhléns kundklubb ett mail om att Åhléns inte lät sig vikas av terror och att de skulle rea ut alla rökskadade produkter till halvpris. Mailet fick enorm uppmärksamhet i media – dock inte den åhlens hade räknat med. Folk tyckte det var osmakligt,girigt och alldeles för tidigt att tänka på. Åhléns PR-chef  fick pudla och be om ursäkt i media till alla som mottagit mailet.
 2. Telia. Gjorde det gratis att ringa och smsa till Sverige för de personer som
  var utomlands, fint gjort av Telia att underlätta för människor som behövde komma i kontakt med anhöriga. Medmänskligt agerande utan tanke på pengar, kanske mer tanke på bra PR..
 3. Norrtelje tidning. Alla artiklar som skrevs om terrorattentatet gjordes till “plus artiklar”, det vill säga att du var tvungen att betala för att läsa om var som hände i Stockholm. Enligt mig ett är det ett väldigt fult trick för att få mer betalande läsare, i en så pass allvarlig situation bör man inte vara girig och tänka på pengar. Hade jag varit Norrtälje tidning hade jag gjort alla artiklar om ämnet gratis – och hellre marknadsfört det.

 

 

 

Källor

https://www.svd.se/falska-uppgifter-spreds-i-traditionella-medier

http://www.dn.se/kultur-noje/sa-utnyttjas-attacken-i-stockholm-for-att-sprida-propaganda-i-sociala-medier/

2 thoughts on “Terrorattentatet i Stockholm: Sociala mediers roll och #openstockholm

 1. Veldig bra skrevet! Du drar frem gode punkter som at Facebook sin “i sikkerhet” funksjon var til stor hjelp under krisen. Fint å se at sosiale medier kan hjelpe til å sette igang tiltak som #openstockholm. Fint at du nevner både positive og negative sider av sosiale mediers roller i en slik krise.

  Du skriver om et dagsaktuelt tema og klarer å dra inn relevante ting rundt sosiale medier. Veldig spennende å lese!

 2. Hei Hanna, først vil jeg si at det er veldig bra at du klarte å bruke terrorangrepet i Stockholm til noe “positivt”, da mener jeg at du skrev et innlegg om det. Jeg synes at du er flink til å ta for deg sosiale mediers rolle i denne sammenhengen, spesielt positivt er det at du klarer å belyse hvordan sosiale medier spilte en positiv og negativ rolle. Et tips er at du kanskje kunne skrevet om du synes den positive rollen sosiale medier spilte var større enn den negative? ellers et bra innlegg.
  Stå på videre!

Leave a Reply

Your email address will not be published.