E-postmarknadsföring – ett effektivt sätt att öka försäljningen!

E-postmarknadsföring är av många ett undervärderat marknadsföringstilltag. Många kanske det med spam och reklam som går direkt till papperskorgen i mailen. Men faktum är att marknadsföring via Epost är ett väldigt effektivt sätt för att nå ut till kunder. Enligt McKinzie är epostmarknadsfring 40 (!) gånger så mer effektivt som Facebook och twitter. I gårdagens föreläsning med Even Ødegård fick vi en del goda tips om e-postmarknadsföring som jag tänkte dela med er!

Kort om E-postmarknadsföring

Idag använder över 85 % av världens internetanvändare E-post, i 2016 beräknades det att finnas 4,3 miljarder E-poster. Idag har majoriteten smartphone och det gör det lättare för fler att få tillgång till E-post mer frekvent när och vart vi vill. Det innebär att e-post är en väldigt viktigt kanal för både konsumenter och företag.

E-postmarknadsföring är en kostnadseffektiv, lönsam och mätbar form av marknadsföring. Det finns goda chanser att öka din försäljning på nätet, få fler besökare, fler nedladdningar eller vad du nu än önskar att uppnå. E-postmarknadsföring är ett effektivt tilltag för att stärka kundelojaliteten, få fler kunder och samtidigt stärka ditt varumärke.

Hur startar man med E-postmarknadsföring?

 • Välj ett program! Ett program jag rekommenderar att starta din E-postmarknadsföring med är MailChimp. Ett program där du kan designa egna e-mails och skapa maillistor på ett enkelt och smart sätt!
 • Samla in E-post adresser. Att samla in emails kan göras på flera olika sätt, Det kan vara en pop-up på hemsidan, vid check- out, registrera sig för rabattkod/tävling eller liknande,ge kunden en anledning att ge ifrån sig sin E-mail!
  Att bygga upp en epost lista är väldigt smart då du vet att de kunder som registrerat sig förmodligen är intresserade av att få information om ditt företag.
 • Vad ska man skicka ut? Det finns olika strategier och mål med epost. Vill du informera om produkter? ha nyhetsbrev? skicka en orderbekräftelse? Det är viktigt att ha ett mål och syfte med mailet för att det ska vara mest relevant för mottagaren. Några kriterier som bör uppfyllas för att lyckas är att 1. E-posten ska vara skapad för din kampanj 2. Ha ett mål och ett budskap 3. Tillfredsställ din valda målgrupp!
 • Information och content! Självklart ska innehållet och informationen vara relevant för mottagaren. Video och bilder är ett bra tips för att fånga kundens uppmärksamhet när e -posten är öppnad.
 • Landningssida! De flesta E-post i reklamsyfte har en länk till en landningssida som mottagaren enkelt kan klicka på för mer information. Om du skickar ut mail om för exempel erbjudande på Schampoo är det viktigt att kunden skickas till sidan om just erbjudande på Schampoo.
 • Utnyttja datan! Data är till för att analyseras. Lär dig av och analysera den informaton som datan från e-postmarknadsföring ger dig. Hur många besöker hemsidan efter de öppnat ditt mail? Leder det till önskad konvertering?  Driver du en e-handel och har tillgång till orderstatistik finns det möjligheter att utnyttja datan och skapa relevanta mail till tidigare kunder.

Gör succé med E-postmarknadsföring

Enkel personifiering 

Personlig E-post kan vara ett sätt att få din opening rate att öka, enkel personifiering som att skriva mottagarens namn i ämnesfältet kan göra stor skillnad. Tänk på att det är viktigt att ha ett gott ämnesfält med en lockande text för att kunden ska öppna, ämnesfältet ska ge en förhandsvisning av vad brevet innehåller. Bilden nedanför är ett exempel på hur Booking.com använder sig av enkel personifiering

Screenshot från min mail

Avancerad personifiering 

Det finns också de företag som är riktigt skickliga på mer avancerad personifiering, till exempel Amazon.com som satsar hårt på E-postmarknadsföring och gjort stor succé inom det. De skickar bland annat epost på produkter de tror du gillar baserat på dina tidigare köp. Det är en form av mer avancerad personifiering som är väldigt effektiv och leder oftast till en hög konverteringsrate.

Bild från Google 

Bekräftelsemail

Bekräftelsemail kan göras långt mer spännande än ett klassiskt “tack för din beställning” mail. För att ta Booking.com som exempel igen så skapar det något mer än bara en bekräftelse. I den första bilden nedanför skickar de mig en påminnelse om min kommande bokning en vecka innan avresa. Där tipsar de om upplevelser och aktiviteter samt bifogar en reseguide för destinationen. Den andra screenshoten är från ett bekräftelsemail där skickar med en reseguide och lägger till länkar för att jag enkelt ska kunna ändra min beställning på ett enkelt sätt. Detta är enligt mig att skapa relevant innehåll som jag som kund uppskattar mer än ett vanligt bekräftelsemail.

Screenshots från min mail

Mät resultaten! 

Det finns flera olika sätt att mäta resultaten av din e-postmarknadsföring, några av dem är:

 • Unika öppningar – Hur många som har öppnat ditt mail
 • Bounces – Hur många eposter som inte kunde bli levererade
 • Hur många som inte öppnat eposten
 • Hur många som avanmäler sig efter ett mail
 • Click trough rate, hur många som klickat på en länk i eposten
 • Hur många klick från E-posten som resulterat i önskad konvertering

 

Som jag skrev tidigare är det en fördel att utnyttja denna data för att kunna optimera E-posten samt få insikt i vad olika kundsegment vill ha för mail. För att kunna mäta och samla in data finns det verktyg som SumoMe, Sleeknote, optinmonster att nyttja sig utav.

Hoppas detta inlägg var nyttigt och kanske fick dig att tänka om angående e-postmarknadsföring och inse att det är ett väldigt effektivt och undervärderat sätt att marknadsföra sig på!

 

Lycka till!

/ Hanna Sandström

 

 

Källor

blogg.synlighet.no/10-tips-om-nyhetsbrev

blog.kissmetrics.com/high-converting-website-tricks/

www.apsis.se/blogg/darfor-fungerar-marknadsforing-e-post-och-nyhetsbrev

 

2 thoughts on “E-postmarknadsföring – ett effektivt sätt att öka försäljningen!

 1. Bra innlegg, Hanna! 🙂 Fin oppbygning og struktur, godt innhold og nyttige tips! Synes du beskriver e-postmarkedsføring enkelt og lett forståelig.

  Stå på videre! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.